White Beach en Galibi - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van katrijn schotte - WaarBenJij.nu White Beach en Galibi - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van katrijn schotte - WaarBenJij.nu

White Beach en Galibi

Door: Katrijntje

Blijf op de hoogte en volg katrijn

13 Februari 2007 | Suriname, Paramaribo

Dag lieve mensjes,

Ik ben sip want precies binnnen een maandje vertrek ik vanuit Switi Sranan terug naar Belgie...

Vorige week heb ik nog even genoten van mijn vakantiedagen dus ben ik het binnenland ingetrokken.

Op zondag zijn Fre, Manuel en ik naar White Beach geweest; dit is dus een aangelegd strand waar je wat kan zwemmen, zonnen en chillen in een hutje. Het strand was na enkele meters afgezet ter bescherming voor piranha's, gelukkig maar! Ik was er een keertje geweest toen het die White Christmas Party was dus ik wilde echt wel eens overdag gaan zien. Rond tien uur uit de veren en nog geen uur later kwamen we al aan. Het zag er echt wel mooi uit allemaal, wel is alles er fake maar toch zo'n mooi stukje strand en een leuk 'dorpje' eromheen, mooie blauwe lucht en een gezellige sfeer, dat deed mijn vakantiegevoel toch weer oplaaien! We hebben lekker gezwommen, wat gepoold en gekletst met een groepje Surinamers.Toen de zon begion te schemeren zijn we huiswaarts gegaan, zeker en vast met een voldaan gevoel!

Maandag moesten we vroeg uit de veren want om 7uur zou onze gids ons komen ophalen om naar Galibi te vertrekken; echt spannend want ik had al zolang uitgekeken naar die trip, vooral naar die fameuze zeeschildpadden dan! We waren met z'n elven en we pasten maar net in het busje, het was dus voor sommigen echt krap zitten maarja dat heb je er wel voor over. Na een uurtje rijden zijn we gestopt op Stalkerseiland; daar had je een bartje en enkele leuke dieren omgeven in een mooie natuur. We zagen prachtige ara's en een megaschattig klein aapje in een kooi. Natuurlijk was ik verkocht door die aap en heb daar dus mijn gehele pauze aan gespendeerd. Daarna nog twee uurtjes gereden toen we plots aankwamen in Albina. Even gewinkeld, onze boot ingeladen en daarna koers ingezet naar Galibi! We werden echt allemaal gigantisch nat op die boot gewoon door de snelheid; dat was echt wel gaaf. Na een uurtje varen kwamen we aan in Galibi; een Indiaans vissersdorpje. We laadden al onze spullen uit en gingen ons installeren in het hangamattenkamp. Vlak aan de zee lagen we wat te chillen in onze hangmat, beetje gefrisbeed en gezwommen in het nogal vieze water; dat was de enige afknapper maar goed we konden niet klagen. Na ons heerlijke avondmaal zijn we met een bootje vertrokken naar een andere eiland waar die zeeschildpadden aan wal komen om hun eieren te leggen. Ik keek er echt naar uit! Na een uurtje varen kwamen we er aan, kregen enige uitleg van de gids over de schildpadden en nadien gingen we ze zoeken. We vonden een schildpad maar die was net begonnen met het leggen van eieren dus we konden er toen niet bij. De gids liep verder maar er waren er jammergenoeg geen andere te bespeuren... We hebben even gewacht op die andere schildpad en toen mochten we erbij. Het was een kleine schildpad maar toch vond ik hem echt wel groot want zo'n grootte vind je alleszins niet terug in Belgie. Ik kon de bevalling echt heel duidelijk zien en de eitjes zien er inderdaad uit zoals pingpong balletjes, echt superleuk om te zien. Er werden er wel honderden gelegd en meestal per twee of per drie met een beetje slijm erbij. We mochten enkel foto's nemen van langs achteren omdat je anders de schildpad stoort. Na het allerlaatste eitje ging de schildpad gaan graven, dat duurde echt wel heel lang dus we wisten dat er iets niet klopte. We hebben haar even aleen gelaten en nog geen vijf minuten later kwam ze al teruggewandeld naar de zee en zwom ze weg...op zoek naar een nieuwe partner ;-) Echt magagaaf om dat proces mee te maken! Daarna zijn we met het bootje teruggegaan, lekker geslapen en de volgende dag gingen we een dorpswandeling maken. De gids toonde ons verschillende leuke plekjes; we zijn naar de lokale bakker geweest, het schooltje gezien, met de directrice gepraat, het internetcafe gezien en het radiostation; was echt leuk om al die zaken te zien, blijkt dat Galibi echt wel nog veel in petto heeft! Toen we terugwaren kwam de gids naar ons toe om te vragen of we een slang wilden zien. Het was een kleine, mooie felgroene wurgslang. Sommigen legden hem in hun nek maar ik durfde natuurlijk niet; een slang en ik dat gaat nog altijd niet goed samen :-( Nadien hebben de jongens een kampvuurtje gemaakt en zijn we er allen gezellig gaan rond zitten. De volgende dag moesten we er alweer vandoor, we laadden de boot in en vaarden richting Frans-Guyana. Het was echt mega om even in een ander land te zijn en vooral om even de Europese sfeer om te snuiven. We liepen de supermarkt binnen waar ze echt alles verkopen preciues zoals in Belgie, dat was echt vreemd maar tevens ook leuk. De bakkerij was ook echt typisch Frans, alles was duur maar je kon echt frans brood en kaas kopen en lekker boterkoeken, hmmmm heerlijk. Daarna met de hele groep iets gaan drinken in een bar en dan moesten we jammergenoeg alweer met de boot terugkeren naar Albina waar we van daaruit met de bus terug naar Paramaribo reden. Moe maar voldaan kwamen we thuis aan.

Normaalgezien gingen Fre, Manuel en ik naar het indianendorpje Bigi Poika voor twee dagem maar dat ging helaas niet door. Vrijdag hebben we inkopen gedaan op de markt voor het afscheidetentje van Fleur en Gilles, Fre, Gerdin en Kim. Die zouden allemaal binne het weekend terug naar huis gaan:-(
Na het feestje zijn Manuel en ik mee met Fre, Gerdin en Kim naar zanderij geweest om hen uit te zwaaien. Hopelijk zie ik hen gauw terug! Zondag vertrokken Fleur en Gilles terug naar Nederland, het was ecth een moeilijk weekend man, al dat afscheid nemen, dat is niet goed voor een mens hoor;-(
Ik zal jullie allemaal missen in m'n huisje!

Tot later

Zoen